Przepis na oponki drożdżowe z serem 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 50g cukru
- 2 jajka
- 15g drożdży
- 200g sera, np. twarogowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. Odstaw na chwilę, aż drożdże zaczną się rozpuszczać.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże, jajka oraz pozostałe ciepłe mleko.
3. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Dodaj stopione masło i kontynuuj mieszanie, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze odchodziło od rąk. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
5. Przykryj misę ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie je rozwałkuj na grubość około 1 cm.
7. Za pomocą szklanki wycinaj oponki.
8. Na środku każdej oponki umieść niewielką ilość sera oraz posypaj cukrem waniliowym.
9. Zlep brzegi oponki, tak aby ser był dobrze zamknięty w środku.
10. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i od momentu gdy będzie gorący, smaż oponki na rumiano z obu stron.
11. Po usmażeniu, oponki wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
12. Posyp oponki cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!