Przepis na oponki latwe 📖
Przepis na oponki to prosty i smaczny wypiek, który można przygotować w domu. Oto prosty przepis na oponki:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła (rozpuszczonego)
- 200ml mleka
- Szczypta soli
- Aromat waniliowy (opcjonalnie)
- Cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
2. Dodaj jajka, rozpuszczone masło i mleko do suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto. Możesz także dodać aromat waniliowy, jeśli lubisz.
3. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
4. W międzyczasie rozgrzej olej w dużej głębokiej patelni lub garnku.
5. Gdy ciasto odpocznie, podziel je na mniejsze kawałki i uformuj z nich małe okrągłe oponki.
6. Delikatnie wrzuć oponki do rozgrzanego oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Możesz smażyć je partiami, aby uniknąć zatłuszczenia panierki.
7. Gdy oponki są gotowe, wyjmij je z oleju i odsącz na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Posyp oponki cukrem pudrem i podawaj na ciepło lub studzone.
Teraz już tylko pozostaje cieszyć się domowymi oponkami! Smacznego!