Przepis na oponki ptysiowe 📖
Oponki ptysiowe to pyszne, puszyste ciasteczka, które można przygotować w domu. Oto prosty przepis:Składniki:
- 200 ml wody
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj wodę wraz z masłem.
2. Gdy masło się roztopi i woda zacznie wrzeć, szybko wsyp mąkę i wymieszaj energicznie do połączenia składników.
3. Odstaw rondel z ognia i pozostaw ciasto do lekkiego wystudzenia.
4. Dodaj jajka jeden po drugim, cały czas mieszając, aż ciasto nabierze elastycznej konsystencji.
5. Następnie dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
6. Na patelni rozgrzej olej.
7. Za pomocą dwóch łyżek nabieraj porcje ciasta (ok. jedną łyżkę) i zrzucaj na rozgrzany olej.
8. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor.
9. Po usmażeniu, wyjmij oponki z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
10. Posyp oponki ptysiowe cukrem pudrem.
Gotowe oponki ptysiowe możesz podawać jako przekąskę lub deser, idealne do kawy lub herbaty. Smacznego!