Przepis na oponki z serem babci 📖
Oponki z serem to tradycyjne polskie ciastka, które rozpływają się w ustach. Oto prosty przepis na pyszne oponki z serem babci:Składniki:
- 500g sera białego (np. twarogu)
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. Najpierw oddziel białka od żółtek. Białka umieść w osobnej misce.
2. W drugiej misce wymieszaj żółtka, cukier i szczyptę soli aż do połączenia.
3. Do miski z żółtkami dodaj serek biały. Starannie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
4. Do miski z masą serową dodaj mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto.
5. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
6. Delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta serowego, rozprowadzając je równomiernie.
7. W dużym garnku zagotuj wodę i odstaw na bok.
8. Z masy ciasta formuj małe kulki, a następnie delikatnie dłonią uformuj placki w kształcie oponki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możesz lekko posypać je mąką, aby ułatwić formowanie.
9. Wrzuć oponki do gotującej się wody. Gotuj je po kilka sztuk na raz, ponieważ rosną w trakcie gotowania.
10. Gdy oponki wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze dodatkowe 2-3 minuty, a następnie wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody.
11. Oponki możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem, aby nadać im dodatkową słodycz.
12. Podawaj oponki ciepłe lub schłodzone, jako słodką przekąskę na przykład do kawy lub herbaty.
Smacznego!