Przepis na oponki z twarogiem 📖
Składniki:- 500g twarogu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszenna
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj twaróg, jajka, cukier i cukier wanilinowy aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodaj proszek do pieczenia i stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
3. Uformuj z ciasta kulki o średnicy około 4 centymetrów.
4. Rozgrzej olej w głębokim garnku lub rondlu.
5. Wrzuć oponki do rozgrzanego oleju i smaż je na złoty kolor z obu stron.
6. Wyjmij oponki z oleju i odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Posyp oponki cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!