Przepis na oryginalne włoskie ciasto na pizze 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 180ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
3. Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże i olej z oliwek.
4. Zacznij wyrabiać ciasto rękami lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta.
5. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać jeszcze trochę ciepłej wody.
6. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na miejsce o temperaturze pokojowej na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i ponownie wyrób przez kilka minut.
8. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o wybranym kształcie i grubości. Możesz rozwałkować je bardzo cienko lub pozostawić nieco grubsze, w zależności od preferencji.
9. Teraz ciasto jest gotowe do przygotowania pizzy! Możesz je posmarować sosem pomidorowym i posypać ulubionymi składnikami.
10. Piecz pizzę w nagrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10-15 minut, do momentu gdy brzegi będą lekko złociste.
Ciesz się swoją włoską pizzą!