Przepis na ostra pomidorowa 📖

Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Papryczkę chili usuń nasiona i pokrój w cienkie paseczki.
4. W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek i chili, smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka.
5. Dodaj pomidory, paprykę wędzoną i oregano, smaż jeszcze przez około 5 minut.
6. Wlej bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut.
7. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorącą zupę, posypując wierzch posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit pomidorowa
pomidorową
tarta pomidorowa
pomidorowa z tabasco
pomidorowa z wolnowaru