Przepis na pomidorowa z wolnowaru 📖

Składniki:
- 6-8 pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 seler naciowy
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki śmietany 18% (opcjonalnie)
- Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się złociste.
3. Do garnka wolnowaru wlać bulion, dodać marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i seler naciowy pokrojone w małe kawałki. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek.
4. Następnie dodać do garnka kostki pomidorowe, suszone zioła, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Gotować zupę pod przykryciem na niskim ogniu przez około 6-8 godzin, aż warzywa będą miękkie.
6. Po tym czasie zupę dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
7. Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Podawać gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z wolnowaru
wołowinę z wolnowaru
rosół z wolnowaru
fit pomidorowa
pomidorową