Przepis na pączki latwe 📖
Przepis na pączki:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250ml mleka
- 80g cukru
- 4 jajka
- 80g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- dżem do nadziewania (np. różany, truskawkowy, malinowy)
Instrukcje:
1. W naczyniu rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż drożdże zaczną działać.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól oraz cukier waniliowy.
3. Do miski dodajemy drożdże z mlekiem, ubite jajka oraz roztopione masło.
4. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Można zrobić to za pomocą miksera z hakiem do ciasta lub ręcznie.
5. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta wyjmujemy je z miski i na stolnicy podsypujemy mąką.
7. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 cm i wycinamy okręgi za pomocą wykałaczki lub szklanki.
8. Uformowane pączki układamy na blachę wyłożoną pergaminem i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
9. W dużym garnku lub głębokim rondlu rozgrzewamy olej do smażenia.
10. Gdy olej jest gorący, delikatnie wkładamy pączki do naczynia i smażymy z obu stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty z każdej strony).
11. Po usmażeniu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
12. Po ostygnięciu pączki możemy nadziać ulubionym dżemem. Możemy również posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!