Przepis na pączki siostry anieli 📖

Przepis na pączki siostry Anieli:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 70 g masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
- konfitura do nadziewania pączków
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, żółtka, masło i skórkę z cytryny.
3. Do suchych składników dodaj rozczyn z drożdżami. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba, dodaj odrobinę mąki.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.
5. Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm i wykrawaj kółka za pomocą szklanki.
6. Nałóż na połowę kółeczek odrobinę konfitury, a następnie przykryj drugim kółeczkiem. Dokładnie zlepi brzegi.
7. Pączki ułóż na posypanej mąką desce i pozostaw na kolejne 20-30 minut, aby ponownie wyrosły.
8. Rozgrzej olej w dużym garnku lub głębokiej patelni. Gdy olej jest gorący, wrzucaj po 2-3 pączki na raz i smaż z obu stron, aż staną się złote.
9. Wyjmij pączki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

paczki serowe siostry anieli
biszkopt siostry anieli
sernik siostry anieli
pasztet siostry anieli
faworki siostry anieli