Przepis na pączki z całych jajek 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 4 całe jajka
- 80g rozpuszczonego masła
- 60g cukru
- 1 łyżeczka soli
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W misce rozkruszyć drożdże i rozpuścić je w ciepłym mleku. Dodać łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
2. W dużej misce wymieszać pozostałą mąkę, cukier, sól oraz skórkę cytrynową.
3. Do wyrośniętego rozczynu dodać rozpuszczone masło i rozbełtane jajka. Wymieszać.
4. Stopniowo dodawać suchą mieszankę do mokrych składników, ciągle mieszając, aż uzyskamy elastyczne ciasto.
5. Odstawić ciasto na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkować je na grubość około 1,5 cm. Wykrawać kółka za pomocą foremek.
7. Ułożyć wykrojone pączki na posypanej mąką powierzchni i pozostawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. W dużym garnku lub głębokim rondlu rozgrzać olej. Pączki smażyć po kilka na raz, na średnim ogniu, aż z obu stron zyskają złoty kolor.
9. Po usmażeniu, odsączyć pączki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
10. Odstawić pączki do ostygnięcia, a następnie posypać je cukrem pudrem.

Gotowe pączki można podawać jako słodki smakołyk na każdą okazję! Afiyet olsun!

Podobne przepisy

faworki z całych jajek
majonez z całych jajek
pączki bez jajek
pączki z 10 jajek
pączki bez mleka i jajek