Przepis na rogaliki drożdżowe z powidłami 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- szczypta soli
- powidła śliwkowe

Przygotowanie:
1. W rondlu podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
2. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj łyżkę cukru. Odstaw na chwilę, aż drożdże się aktywują.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj roztopione masło oraz jajko, następnie dodaj aktywowane drożdże.
4. Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj nieco mleka.
5. Odstaw ciasto na miejsce ciepłe i przykryj ściereczką. Pozwól mu wyrosnąć przez około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na dwie części i rozwałkuj każdą z nich na prostokątną płachtę.
7. Na każdej płacie ciasta równomiernie rozprowadź powidła śliwkowe.
8. Zwijaj ciasto, zaczynając od dłuższego boku, aż otrzymasz długi wałek.
9. Przekrój wałek na mniejsze kawałki tworzące rogale.
10. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
11. Odstaw rogale na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
12. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
13. Po wyrośnięciu rogale, wstaw je do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złotobrązowe.
14. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź rogale na kratce.

Gotowe! Rogaliki drożdżowe z powidłami są pysznym wypiekiem, który możesz delektować się na śniadanie lub podać jako słodkie przekąski. Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
kruche rogaliki z powidłami
pyszne kruche rogaliki z powidłami
kruche rogaliki serowe z powidłami
drożdżowe bułeczki z powidłami