Przepis na rosół przepis 📖
Przepis na tradycyjny rosół:Składniki:
- około 1 kg kurczaka (najlepiej całe udko z kością)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1 por
- natka pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Kurczaka umyjemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby całość była przykryta.
2. Całe warzywa (oprócz pora i natki pietruszki) można obrać, przepłukać i wrzucić do garnka w całości.
3. Czosnek obierzemy i dodajemy do garnka.
4. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku.
5. Zagotowujemy zawartość garnka, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
6. Na koniec dodajemy umyty por pokrojony na plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
7. Rosół przecedzamy przez sitko, oddzielając mięso i warzywa od wywaru.
8. Podajemy gorący rosół z dodatkiem ulubionych dodatków, takich jak np. makaron, kluski, mięso z kurczaka, natka pietruszki.
Smacznego!