Przepis na przepis na bigos 📖
Przepis na bigos:Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g świeżej kapusty
- 300g kiełbasy
- 300g boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 suszone grzyby
- 2 śliwki suszone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy ją i drobno szatkujemy.
2. Świeżą kapustę również szatkujemy.
3. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy razem przez kilka minut.
4. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę i smażymy, aż cebula będzie złocista.
5. Dodajemy kiszoną i świeżą kapustę, oraz siekane suszone grzyby i śliwki.
6. Dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut.
7. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
8. Zalewamy bigos bulionem warzywnym i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż składniki zmiękną i smaki się przegryzą.
9. Przed podaniem bigosu można go jeszcze zagęścić, łącząc 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i dodając do potrawy.
10. Podajemy bigos gorący, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba.
Smacznego!