Przepis na pad thai tofu 📖
Składniki:- 200g makaronu ryżowego
- 200g tofu
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 cebule dymki, pokrojone w plastry
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paseczki
- 50g brokułów, pokrojonych na małe różyczki
- 50g świeżych warzyw (np. papryka, cukinia), pokrojonych w paski
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- garść orzeszków ziemnych, posiekanych
- świeża kolendra, posiekana
- kawałki limonki do podania
Instrukcje:
1. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Tofu odsącz i pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż tofu na złoty kolor. Przełóż tofu na talerz.
4. Na tej samej patelni dodaj kolejną łyżkę oleju i podsmaż czosnek oraz cebulę dymkę przez kilka minut.
5. Dodaj marchewkę, brokuły i świeże warzywa, smażając je przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. W osobnej misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, sok z limonki i cukier.
7. Dodaj sos do warzyw na patelni i dokładnie wymieszaj.
8. Dodaj ugotowany makaron ryżowy i usmażone tofu do warzyw na patelni. Delikatnie wymieszaj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły.
9. Na koniec posyp potrawę posiekanymi orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
10. Podawaj natychmiast, udekorowane kawałkami limonki do skropienia dodatkowym sokiem.
11. Smacznego!