Przepis na pancake amerykańskie bez maślanki 📖

Pancake amerykańskie to prosty i smaczny przepis na puszyste placuszki. Oto, jak go przygotować:

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajko, a następnie dodaj do niego mleko i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj te składniki.
3. Stopniowo wlej mieszankę z jajka, mleka i oleju do suchych składników (mąki, cukru, proszku do pieczenia i soli). Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Niekiedy można zostawić kilka grudek w cieście - to spowoduje, że placuszki będą jeszcze bardziej puszyste.
4. Na rozgrzanej dużej patelni lub na gofrówce usmaż placuszki. Nałóż po około ćwiartce szklanki ciasta na patelnię (lub formę w przypadku gofrów). Gotuj, aż na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki, a brzegi zaczynają się lekko przypiekać. Następnie odwróć placuszki na drugą stronę i smaż jeszcze przez około minutę, aż będą pięknie zarumienione.
5. Powtórz czynności, aż zużyjesz całe ciasto.
6. Gotowe pancake podawaj na ciepło z ulubionym syropem, dżemem, świeżymi owocami lub innymi dodatkami, które lubisz.

Smacznego!

Podobne przepisy

amerykańskie pancake
pancake i amerykańskie
zurek z maslanki
pancakes bez maślanki
racuchy bez maślanki