Przepis na zurek z maslanki 📖
Przepis na żurek z maślanki:Składniki:
- 1 litr maślanki
- 500 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- 1-2 łyżeczki soli
- 2-3 ziemniaki
- 1 kiełbasa
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka gorczycy
- kilka listków świeżej lub suszonej włoszczyzny (np. liście laurowe, ziele angielskie)
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na początku przygotuj zakwas. W dużej misce połącz mąkę i maślankę. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na całą noc w ciepłe miejsce.
2. Następnego dnia, zmieszaj zakwas w misce z 2 szklankami ciepłej wody. Całość przecedź przez sito i wlej do garnka.
3. Zagotuj zakwas, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15-20 minut.
4. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj je do garnka i gotuj, aż będą miękkie.
5. W osobnym garnku ugotuj kiełbasę. Następnie pokrój ją na plasterki i wrzuć do garnka z zupą.
6. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić.
7. Dodaj smażoną cebulę i czosnek do garnka z zupą. Wymieszaj wszystko razem.
8. Dodaj ocet i gorczycę do garnka, mieszkaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Dodaj listki włoszczyzny do garnka. Kontynuuj gotowanie zupy przez około 10 minut.
10. Żurek z masłanki jest gotowy! Podawaj go gorącego, najlepiej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kawałkiem chleba. Smacznego!