Przepis na pankejki 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj mleko i olej roślinny i wymieszaj.
3. Połącz suche składniki z mokrymi składnikami i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj foremkę na pankejki, wylej na nią po 2 łyżki ciasta.
5. Smaż pankejki na złoty kolor po 2-3 minut z każdej strony.
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, owocami, jogurtem lub cukrem pudrem.
Smacznego!