Przepis na pankejki bez masła 📖

Przepis na pankejki bez masła:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 ¾ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W kolejnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz).
3. Wlej mokre składniki do misy z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki, aż składniki się połączą. Nie należy zbytnio mieszać, aby nie zrobić nadmiernie kleistej masy.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie natłuść ją niewielką ilością oleju.
5. Należy odlać porcję ciasta na patelnię (wielkość zależy od preferencji) i smażyć aż pojawią się bąbelki na wierzchu ciasta (około 2-3 minuty).
6. Odwróć pankejki łopatką i smaż przez około 1-2 minuty, aż stanie się pięknie złocisty.
7. Powtarzaj proces aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj pankejki gorące i udekoruj ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce czy bita śmietana.

Smacznego!

Podobne przepisy

pankejki fit
pankejki
fit pankejki
słodkie pankejki
pankejki dla 4 osób