Przepis na passate pomidorowa 📖
Składniki:- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- świeże zioła (np. bazylia, oregano) do posypania
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz w gorącej wodzie, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę oraz czosnek.
3. Dodaj pokrojone pomidory i dusz pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż pomidory zmiękną i puścić sok.
4. Przełóż pomidory do misy blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
5. Przelej passatę do garnka, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj również cukier, aby złagodzić kwasowość pomidorów.
6. Gotuj passatę na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 1-2 godziny, aż zgęstnieje i zredukuje się do pożądanej konsystencji.
7. Podawaj passatę pomidorową posypaną świeżymi ziołami, np. bazylią lub oregano.
Smacznego!