Przepis na pasztet domowy 📖
Oto prosty przepis na pasztet domowy:Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 500g mielonej wieprzowiny
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 jajka
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
2. W dużym rondlu rozgrzej masło i dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek. Smaż przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zarumieniona. Odstaw do ostygnięcia.
3. W misce wymieszaj mięso wołowe i wieprzowe, dodaj cebulę i czosnek z rondla.
4. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, tartą bułkę i mleko. Dodaj tę mieszankę do mięsa i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Dopraw mięso solą i pieprzem według własnego gustu.
6. Przełóż masę mięsną do keksówki i wyrównaj jej górę. Skrop wierzch pasztetu oliwą z oliwek.
7. Piecz pasztet w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 70°C.
8. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
9. Podawaj pasztet na kromkach chleba lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!