Przepis na pasztet domowy pieczony 📖
Pasztet domowy pieczonySkładniki:
- 500g mięsa wieprzowego
- 500g mięsa drobiowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonej rozmarynu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso drobiowe i wieprzowe pokrój na małe kawałki i przesmaż na patelni. Posyp solą i pieprzem.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i dodaj do mięsa. Dusząc na patelni, mieszaj aż cebula będzie miękka.
3. Odstaw na bok, aż ostygnie.
4. Do miski wbij jajka, wlej mleko i dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj przyprawy do mięsa, masło, bułkę tartą i jajka z mlekiem. Dokładnie wymieszaj.
6. Przełóż masę do wysmarowanej masłem keksówki i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C przez ok. 1 godzinę.
7. Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!