Przepis na pasztet pieczony drobiowy 📖

Oto przepis na pasztet pieczony drobiowy:

Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego (np. z fileta z kurczaka)
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki tartej bułki
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:
1. Mięso drobiowe oraz wątróbkę drobiową dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę razem z czosnkiem, aż się zeszkli.
4. Dodaj mięso drobiowe i wątróbkę do patelni i smaż przez około 5 minut, aż mięso będzie lekko zarumienione.
5. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź zawartość.
6. Wszystkie składniki (oprócz jajek) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
7. Dodaj jajka, tarty bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek i tymianek. Wymieszaj wszystko razem.
8. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść masłem.
9. Przełóż masę z mięsa drobiowego do formy i wyrównaj powierzchnię.
10. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
11. Po upływie tego czasu wyjmij pasztet z pieca i pozostaw do ostygnięcia.
12. Pasztet po ostudzeniu jest gotowy do podania. Możesz podać go na kromce chleba lub jako dodatek do sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet drobiowy
pasztet drobiowy prosty
pyszny pasztet drobiowy
latwy pasztet drobiowy
thermomix pasztet drobiowy