Przepis na pasztet drobiowy rosolowy 📖
Oto przepis na pasztet drobiowy rosołowy:Składniki:
- 500g drobiowego mięsa (np. z kury, indyka)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- przyprawy wg uznania (np. majeranek, tymianek)
Instrukcje:
1. Mięso dokładnie umyj i włóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą, tak aby woda pokrywała mięso całkowicie.
2. Zagotuj wodę i na początku powstaną pianki - usuń je łyżką cedzakową. Następnie obniż ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny.
3. Podczas gotowania mięsa obierz i umyj warzywa. Przekrój cebulę na pół, marchewki i pietruszkę pokrój na większe kawałki, a pora pokrój na plasterki. Dodaj warzywa do garnka z mięsem.
4. Czosnek drobno posiekaj i również dodaj do garnka. Dopraw całość solą, pieprzem i innymi przyprawami według własnych preferencji.
5. Całość gotuj jeszcze przez około 1 godzinę aż mięso będzie miękkie i dobrze ugotowane.
6. Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmij z bulionu. Mięso drobno posiekaj lub zmiel w maszynce. Warzywa przetrzyj przez sito lub zmiksuj na gładką konsystencję.
7. Dodaj do mięsa i warzyw jajka oraz bułkę tartą, aby składniki dobrze się połączyły. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.
8. Wlać masę do foremki keksowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut, aż pasztet nabierze złocistego koloru.
9. Po upieczeniu pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Następnie możesz pokroić go na kromki i serwować jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Smacznego!