Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy 📖

Oto prosty przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy:

Składniki:
- 400 g mielonego wieprzowiny
- 200 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mielone mięso wieprzowe i drobiowe.
3. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. W garnku rozpuść masło, dodaj śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż mieszanina będzie gładka.
5. Wlej rozpuszczone masło i śmietanę do masy mięsnej. Ponownie wymieszaj.
6. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Przełóż masę do formy do pieczenia i wyrównaj wierzch.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet przez około 1 godzinę, aż stanie się złotobrązowy.
9. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Gdy pasztet ostygnie, udekoruj go posiekaną natką pietruszki.
11. Podawaj w plastra z dodatkiem pieczywa, marynat lub ulubionych dodatków.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet drobiowy
pasztet pieczony drobiowy
wielkanocny pasztet drobiowy
pyszny pasztet drobiowy
pasztet drobiowy rosolowy