Przepis na pasztet drobiowy z warzywami 📖
Składniki:- 500 g drobiowego mięsa np. z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 małe selero korzeniowe
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka dokładnie umyj i osusz.
2. Warzywa: cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę i seler korzeniowy obierz i pokrój w kostkę.
3. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek.
4. Dodaj pokrojone warzywa i duś je na małym ogniu przez około 10 minut, aż staną się miękkie.
5. W międzyczasie mięso drobiowe zmiel lub zmiksuj w blenderze.
6. Do mięsa dodaj duszone warzywa, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką paprykę.
7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
8. Foremkę na pasztet wysmaruj olejem i wypełnij przygotowaną masą mięsną.
9. Wstaw foremkę na pasztet do mocno nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C.
10. Po upieczeniu pasztetu wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Gotowy pasztet drobiowy z warzywami można podawać na zimno w plastrowanych kawałkach, np. jako przekąskę lub dodatek do kanapek. Smacznego!