Przepis na pasztet grzybowy 📖

Składniki:
- 500g kapeluszy grzybów (najlepiej pieczarek lub borowików)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na niewielkie kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj je drobno.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i zeszklij na nim cebulę i czosnek.
4. Dodaj grzyby do patelni i smaż je, aż woda z nich wyparuje.
5. Zmniejsz ogień i duś grzyby na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż będą miękkie.
6. Odstaw grzyby na chwilę, aby przestygły.
7. W międzyczasie w misce roztrzep jajka.
8. Grzyby przełóż do drugiej miski i zmiksuj je blenderem na gładką masę.
9. Dodaj do grzybów roztrzepane jajka, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki.
10. Wszystko razem wymieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
11. Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż do niej masę grzybową.
12. Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut, aż z wierzchu się zrumieni.
13. Pasztet grzybowy wystudź, a następnie podawaj pokrojony na plastry.

Podobne przepisy

sos grzybowy
sos grzybowy przepis
uniwersalny sos grzybowy
makaron grzybowy
pasztet z ryb