Przepis na pasztet staropolski 📖
Przepis na pasztet staropolski:Składniki:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 300 g podgardla wieprzowego w kawałku
- 200 g wątróbki wieprzowej
- 100 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki ziołowej soli
Przygotowanie:
1. Podgardle i wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut, następnie kroimy w drobną kostkę.
2. Boczek kroimy w również drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
4. W misce łączymy mięso mielone, jajka, bułkę tartą, podsmażony boczek, wątróbkę, podgardle oraz smażoną cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołową solą.
5. Całość mieszamy dokładnie, a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia.
6. Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do momentu, aż będzie dobrze zarumieniony na wierzchu.
7. Podajemy schłodzony, pokrojony w plastry z ulubionym dodatkiem, jak np. kiszone warzywa czy ogórki konserwowe.
Smacznego!