Przepis na pasztet wiejski 📖

Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego (np. karkówka)
- 200g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso i wątróbkę umyj, osusz i pokrój w większe kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i czosnek.
4. Dodaj mięso i podsmażaj na średnim ogniu, aż będzie miękkie i lekko zrumienione ze wszystkich stron.
5. Mięso, cebulę i czosnek przetransferuj do misy blendera.
6. Dodaj jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz oraz natkę pietruszki.
7. Wszystko razem zblenduj na gładką masę. Możesz również użyć malaksera lub ręcznej maszynki do mielenia mięsa.
8. Przełóż masę do foremki keksowej lub prostokątnej, delikatnie wyrównaj wierzch.
9. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
10. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się skroił.
11. Pasztet podawaj na kanapkach lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Podobne przepisy

wiejski rosół
serek wiejski
żurek wiejski
chleb wiejski
chleb wiejski z ziemniakami