Przepis na żurek wiejski 📖
Przepis na żurek wiejski:Składniki:
- 500g kwaszonej mąki żurowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g białej kiełbasy
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- kilka listków świeżej zieleni, np. natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Kwaszoną mąkę żurową zalej 1,5 l wody i odstaw na 2 dni, aby zakwas się wytworzył.
2. Po 2 dniach przecedź zakwas przez sitko, a mąkę odsącz.
3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
4. Kiełbasę pokrój w plasterki.
5. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, smaż kilka minut aż zmiękną.
6. Dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut.
7. Posyp mąką, podsmaż chwilę, mieszając.
8. Do garnka dodaj zakwas żurkowy, bulion warzywny, majeranek, sól i pieprz.
9. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
10. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na ćwiartki.
11. Gotowy żurek podawaj z kawałkami jajek i listkami zieleni.
Smacznego!