Przepis na pasztet wielkanocny 📖

Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- ½ kg farszu mięsnego (zmielonej wieprzowiny z dodatkiem cebuli i natki pietruszki)
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć, aż cebula zmięknie.
4. Mięso posolić i popieprzyć, a następnie dodać do patelni. Smażyć, aż zmięknie i zrobi się złote.
5. Wszystko zmielić w maszynce do mięsa.
6. Do mięsa dodać farsz mięsny, jajka, bułkę tartą oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Masę przelać do foremki do pasztetu, natłuścić masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
8. Piec przez około 1,5 godziny.
9. Gotowy pasztet wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
10. Podawać na zimno z chrzanem lub innymi dodatkami według gustu.

Podobne przepisy

wielkanocny pasztet
wielkanocny pasztet drobiowy
pasztet wielkanocny z żurawiną
pasztet wielkanocny z jajkami
pasztet wielkanocny z kurczaka