Przepis na pasztet z białej fasoli 📖
Oto przepis na pasztet z białej fasoli:Składniki:
- 300 g ugotowanej białej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszkalone.
3. W misce umieść ugotowaną białą fasolę i rozgnieć ją widelcem lub blenderem na jednolitą masę.
4. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek do masy z fasoli. Następnie wbij jajka, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Formę do pieczenia (np. keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowaną masę.
6. Piecz pasztet w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, aż nabierze rumianego koloru.
7. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
8. Kiedy pasztet wystygnie, pokrój go na plasterki i podawaj jako przystawkę lub dodatek do kanapek.
Smacznego!