Przepis na szparagi z bułką tartą 📖
Składniki:- 500g świeżych szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- Sok z połowy cytryny
Instrukcje:
1. Szparagi dokładnie umyj i odłam twarde, zdrewniałe końcówki.
2. W większym garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i wrzuć szparagi. Gotuj przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Odcedź i odstaw na bok.
3. W rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż czosnek zacznie delikatnie się rumienić.
4. Dodaj odcedzone szparagi do rondla z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aby dobrze połączyć smaki.
5. Przełóż szparagi do żaroodpornego naczynia. Posyp równomiernie bułką tartą.
6. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przy temperaturze 200°C przez około 10-15 minut, aż bułka tarta zrobi się chrupiąca i lekko złocista.
7. Wyjmij szparagi z piekarnika i podawaj na ciepło. Możesz posypać je dodatkowo świeżo siekanym koperkiem lub parmezanem, jeśli lubisz.
Smacznego!