Przepis na pasztet z dziczyzny 📖

Przepis na pasztet z dziczyzny:

Składniki:
- 500g mięsa dziczyzny (np. dzika, sarny)
- 200g boczku słoniny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 100ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso dziczyzny i boczek pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W dużym rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie.
4. Dodaj mięso dziczyzny i boczek, smaż na średnim ogniu aż mięso będzie dobrze podsmażone z każdej strony.
5. Wsyp bułkę tartą i zalej śmietaną. Dusząc pomieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Dopraw mięso majerankiem, tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Rondel zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
8. Po wystudzeniu dodaj jajka i ponownie dokładnie wymieszaj.
9. Przełóż masę do foremki do pieczenia, wyrównaj wierzch i przykryj folią aluminiową.
10. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
11. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz pasztet jeszcze przez 10-15 minut, aż wierzch się zezłoci.
12. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
13. Pasztet przechowuj w lodówce przez kilka godzin przed podaniem, aby składniki dobrze się skleiły i pasztet nabrał odpowiedniej konsystencji.
14. Pokroić w plastry i podawać jako przekąskę lub jako dodatek do kanapek.

Smacznego!

Podobne przepisy

hamburgery z dziczyzny
tatar z dziczyzny
strogonowa z dziczyzny
tatara z dziczyzny
strogonow z dziczyzny