Przepis na tatar z dziczyzny 📖
Przepis na tatar z dziczyzny:Składniki:
- 400g mięsa dziczyzny (np. sarnina, dzik, zając), bardzo dobrze schłodzone
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ogórki kiszone, drobno posiekane
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki gorczycy dijon
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- Sól i pieprz do smaku
- 1 żółtko jajka
- Kilka plasterków bagietki lub tosty do podania
Przygotowanie:
1. Mięso dziczyzny dokładnie umyj, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Umieść je w misce.
2. Dodaj do miseczki posiekaną cebulę, ogórki kiszone, kapary oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki.
3. Dodaj sos Worcestershire, gorczycę dijon oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Rozłóż mięso z dziczyzny na talerzu w formie pierścienia, tak aby powstała "kopczyk". W środku "kopczyka" utwórz niewielkie zagłębienie.
5. W środku zagłębienia umieść żółtko jajka. Jeżeli wolisz tatarskie danie bardziej "bezpieczne", możesz pominąć to żółtko.
6. Przed podaniem udekoruj tatar plasterkami bagietki lub tostów.
Smacznego!