Przepis na pasztet z głowizny wieprzowej 📖

Przepis na pasztet z głowizny wieprzowej:

Składniki:
- 1,5 kg głowizny wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200g wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 100g bułki tartej
- 200ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:
1. Głowiznę wieprzową dokładnie umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

2. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż przez kilka minut.

4. Wątróbkę drobiową dokładnie umyj i dodaj do warzyw na patelni. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, aż wątróbka będzie miękka.

5. Głowiznę wieprzową wyjmij z bulionu i odszczep. Oddziel mięso od kości, skóry i chrząstek. Połącz mięso z podsmażonymi warzywami i wątróbką.

6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajka, bułkę tartą oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn). Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

7. Masę mięsną przełóż do keksówki lub foremki do pieczenia, delikatnie wyrównaj wierzch.

8. Wlej bulion warzywny do naczynia tak, aby przykryć pasztet. Można też użyć wody.

9. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 1-1,5 godziny, aż pasztet będzie mocno ścięty.

10. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie schłodź go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Pasztet z głowizny wieprzowej jest gotowy do podania! Można go spożywać na ciepło lub zimno, jako dodatek do kanapek czy też jako samodzielne danie. Smacznego!

Podobne przepisy

eskalopki z polędwicy wieprzowej
obiad z szynki wieprzowej
mielone z lopatki wieprzowej
gulasz z lopatki wieprzowej
gulasz z karkówki wieprzowej