Przepis na pasztet z indyka dla dzieci 📖
Przepis na pasztet z indyka dla dzieci:Składniki:
- 500g mięsa z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
1. Mięso z indyka oczyść i drobno posiekaj.
2. Cebulę i czosnek obierz i również posiekaj.
3. W dużym rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek aż będą miękkie.
4. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż będzie gotowe.
5. Przełóż podsmażone składniki z rondla do większej miski i ostudź.
6. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj do nich mleko. Wymieszaj.
7. Dodaj jajka i mleko, bułkę tartą, sól i pieprz do mielonego mięsa i wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż powstałą masę do naczynia żaroodpornego.
9. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut.
10. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Pasztet jest gotowy do podania! Możesz go podać na kanapce lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!