Przepis na pasztet z indyka w słoiku 📖
Składniki:- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa do smażenia
- słoiki do pasteryzacji
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mięso z indyka, cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą i śmietanę kremówkę. Dodaj sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką paprykę. Dobrze wymieszaj składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Na dużą patelnię wlej trochę oliwy i rozgrzej ją na średnim ogniu.
3. Formuj nieduże placuszki z przygotowanej masy mięsnej i smaż je na rozgrzanej patelni z obu stron, aż do momentu, kiedy staną się złote i chrupiące.
4. Gdy pasztety będą gotowe, umieść je w słoikach, starannie zamykając je nakrętkami.
5. Przygotowane słoiki z pasztetem wstaw do garnka z wrzącą wodą i pasteryzuj przez około 30 minut.
6. Po upływie czasu wyjmij słoiki z wody i odwróć je do góry dnem.
7. Pozostaw słoiki w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
8. Pasztet z indyka w słoiku możesz przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni.
9. Smacznego!