Przepis na pasztet z jelenia 📖

Przepis na pasztet z jelenia:

Składniki:
- 500 g mięsa z jelenia (może być udźcina lub szynka)
- 200 g słoniny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Mięso z jelenia dokładnie oczyść, usuń błony i ścięgna. Następnie pokrój je w niewielką kostkę.
2. Słoninę pokrój na cienkie plastry i lekko podsmaż na patelni, aby tłuszcz się rozpuścił.
3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno i podsmaż na tej samej patelni, na której smażyłaś słoninę, aż zmiękną.
4. Mięso z jelenia przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, jajka, bułkę tartą, mleko, majeranek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
5. Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą, a następnie wyłóż do niej masę z mięsa.
6. Pasztet wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
7. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Gdy pasztet będzie już zimny, wyjmij go z formy i pokrój na plastry.

Gotowy pasztet z jelenia można podawać na kanapkach lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka z jelenia
burgery z jelenia
flaki z jelenia
jelenia gulasz
karkówkę z jelenia