Przepis na pasztet z królika do słoików 📖

Przepis na pasztet z królika do słoików:

Składniki:
- 500 g mięsa z królika
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki tartej bułki
- Sól i pieprz do smaku
- Przyprawy: gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, tymianek, oregano

Sposób przygotowania:
1. Mięso z królika dokładnie umyj i osusz.
2. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę oraz czosnek posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i zeszklij cebulę razem z czosnkiem. Dodaj boczek i przesmaż przez kilka minut, aż stanie się rumiany.
4. Następnie dodaj mięso z królika i smaż, aż zmięknie. Dopraw solą, pieprzem oraz wybrane przyprawy.
5. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je do misy blendera. Dodać jajka, śmietanę oraz tartą bułkę. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.
6. Masę przechodzimy przez sitko, aby uzyskać jednolity pasztet.
7. Słoiki należy wcześniej dokładnie umyć i wysuszyć.
8. Pasztet równo rozprowadzamy w słoikach i zakręcamy.
9. Postaw słoiki w wysokiej, szerokiej patelni i zalej je wodą tak, aby sięgnęła około 2/3 wysokości słoików.
10. Zagotuj wodę i gotuj pasztet w słoikach przez 1,5 godziny.
11. Po tym czasie wyjmij słoiki, pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.
12. Pasztet gotowy!

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z królika
królika pasztet
pasztet z królika i wieprzowiny
pasztet z królika z boczkiem
pasztet z królika z podgardlem