Przepis na pasztet z kurczaka 📖

Składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Niezbędne dodatki do dekoracji: plasterki ogórka kiszony i natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka umyj, oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W misce wymieszaj razem mięso, cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą i mleko.
4. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i gałkę muszkatołową. Dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wierzch pasztetu udekoruj plasterkami ogórka kiszonego i natką pietruszki.
7. Keksówkę z masą wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
8. Po upieczeniu pasztet wystudź, a następnie pokrój na plastry.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z kaczki i kurczaka
pasztet z udek kurczaka
pasztet z gotowanego kurczaka
pasztet z kurczaka z rosołu
pasztet pieczony z kurczaka