Przepis na pasztet z ryby wędzonej 📖
Składniki:- 500g ryby wędzonej (np. łososia)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Rybę wędzoną oczyść z ości i skóry, a następnie drobno posiekaj.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i również posiekaj.
3. W osobnej misce ubij jajka i dodaj bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj do miski ze zmiksowaną rybą cebulę, czosnek, sok z cytryny, śmietanę oraz tarty chrzan. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
5. Dopraw pasztet solą i pieprzem według własnych preferencji smakowych.
6. Przełóż masę do foremki na pasztet, wcześniej posmarowanej tłuszczem lub wysłanej papierem do pieczenia.
7. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż pasztet zacznie się zarumieniać.
8. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Gdy pasztet całkowicie ostygnie, zdobądź go odwracając foremkę na półmisek lub deseczkę.
10. Możesz udekorować pasztet posiekaną natką pietruszki.
11. Pasztet z ryby wędzonej najlepiej smakuje schłodzony, dlatego włóż go do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!