Przepis na pasztet z wątróbki gęsiej 📖

Przepis na pasztet z wątróbki gęsiej:

Składniki:
- 500g wątróbki gęsiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g boczku
- 2 jajka
- 100ml śmietany kremówki
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku

Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść, usuwając wszelkie żyły i błony. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obraź, a następnie drobno posiekaj.
3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż się zeszklią.
4. Dodaj pokrojoną wątróbkę i smaż przez około 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe.
5. Przełóż zawartość patelni do miski i ostudź.
6. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, aż będzie chrupiący. Następnie dodaj go do wystudzonej wątróbki.
7. Jajka roztrzep w misce i dodaj do masy z wątróbki i boczkiem. Wymieszaj.
8. Dodaj śmietanę, bułkę tartą oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
9. Całą masę przetrzyj przez sitko lub zblenduj na gładką masę.
10. Foremkę na pasztet (np. keksówkę) wysmaruj masłem i wyłóż do niej masę z wątróbki.
11. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 45-50 minut.
12. Po upieczeniu, wyjmij pasztet z formy i ostudź przed podaniem.

Pasztet z wątróbki gęsiej świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem oraz domowymi marynowanymi ogórkami. Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet bez wątróbki
pasztet drobiowy bez wątróbki
pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki
pasztet z wątróbki i mięsa mielonego
wątróbki fit