Przepis na pasztet z wieprzowiny 📖
Oto przepis na tradycyjny pasztet z wieprzowiny:Składniki:
- 500g wieprzowiny (najlepiej z szynki lub łopatki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 kromki chleba razowego
- 100ml mleka
- 2 łyżki masła
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki majeranku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
1. Wieprzowinę dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż staną się lekko złociste.
4. Dodaj do garnka pokrojoną wieprzowinę i smaż przez kolejne 10 minut, aż mięso będzie rumiane.
5. Chleb namocz w mleku, a następnie odciśnij go delikatnie, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
6. Do mięsa dodaj namoczony i odciśnięty chleb, jajka, sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką paprykę. Zmiksuj wszystko razem na gładki pasztet.
7. Wylej masę z mięsa do formy do pieczenia, w której zamierzasz upiec pasztet. Jeśli forma nie jest silikonowa, możesz ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
8. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz pasztet przez około 50-60 minut, aż stanie się ładnie zrumieniony i dobrze się zetnie.
9. Po wystygnięciu można podać pasztet z ulubionymi dodatkami, takimi jak ogórki kiszone lub chrzan.
Smacznego!