Przepis na pieczony kalafior 📖
Składniki:- 1 kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki suszonej oregano
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Kalafior umyć i odciąć liście oraz ogon.
2. W misce wymieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano i tymianek.
3. Kalafior naciąć na kawałki i rozłożyć na blasze do pieczenia.
4. Skropić kalafior sokiem z cytryny, następnie posmarować wcześniej przygotowaną mieszanką ziołowo-oliwową.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy kalafior będzie miękki i lekko zarumieniony.
Podawać na ciepło. Smacznego!