Przepis na szparagi kalafior 📖
Przepis na szparagi z kalafiorem:Składniki:
- 1 pęczek świeżych szparagów
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ½ cytryny, sok
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Oczyść szparagi, usuwając zdrewniałe końce. Pokrój kalafior na mniejsze różyczki.
2. W dużym garnku gotuj osolony wrzątek. Dodaj szparagi i kalafior i gotuj przez około 4-5 minut, aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Odcedź i odstaw na bok.
3. W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj, aż będzie miękki i lekko zrumieniony.
4. Do rondla dodaj gotowane szparagi i kalafior. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj delikatnie, aby wszystko się połączyło. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą dobrze podgrzane i nasączone aromatem czosnku i cytryny.
6. Podawaj na talerzu jako dodatek do mięs czy ryb, lub jako samodzielne danie. Smacznego!