Przepis na udziec z indyka bez kości z warzywami 📖
Składniki:- 1 udziec z indyka bez kości
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pory
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 4 ziemniaki
- 4 średnie pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Instrukcje:
1. Umyj udziec z indyka i osusz go za pomocą papierowego ręcznika.
2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
3. Wrzuć indyka do garnka i podsmaż go z każdej strony, aż się lekko zrumieni. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na bok.
4. Pokrój cebule w cienkie piórka, marchewki w plasterki, pory w talarki, papryki w paski, ziemniaki w kostkę.
5. Do tego samego garnka, w którym smażyłeś indyka, dodaj pokrojone warzywa.
6. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
7. Pokrój pomidory na drobne kawałki. Dodaj je do garnka z warzywami.
8. Włóż też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
9. Dopraw warzywa solą, pieprzem oraz słodką papryką.
10. Wsyp udziec z indyka na wierzch warzyw.
11. Przykryj garnkiem, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
12. Raz na jakiś czas obróć indyka, aby równomiernie się upiekł.
13. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z garnka i pokrój na plasterki.
14. Podawaj udziec z indyka bez kości z warzywami jako danie główne. Możesz podać do niego ulubione sosy, np. śmietanowy lub grzybowy, oraz dowolne dodatki, takie jak np. kasza, ryż lub świeże pieczywo. Smacznego!