Przepis na pierogi 📖
Składniki na ciasto:- 500g mąki pszennej;
- 250ml wody;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 500g ziemniaków;
- 1 cebula;
- 150g boczku wędzonego;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.
2. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kiedy zmiękną, dodajemy przeciśnięte ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiając brzegi.
5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
6. Gotowe pierogi podajemy z rumianą cebulą lub chrupiącym boczkiem. Smacznego!