Przepis na pierogi gyros 📖
Oto prosty przepis na pierogi gyros:Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub kurczaka)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonej oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj oliwę oraz stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Możesz dodawać więcej mąki, jeśli jest za klejące.
2. Ciasto podziel na dwie części i wałkuj cienkie placki na stolnicy posypanej mąką.
3. Na jednym z placków wykładamy położoną na tacy papierem do pieczenia przygotowaną mieszankę mięsa, cebuli, czosnku oraz przypraw.
4. Przykrywamy drugim plackiem i delikatnie dociskamy brzegi do siebie, aby skleić.
5. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy pierogi przez około 5 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię.
6. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy niedługo na nim pierogi, aż zyskają złoty kolor.
7. Gotowe pierogi gyros podawaj z sosem tzatziki lub greckim jogurtem.
Smacznego!