Przepis na pierogi ani 📖
Składniki:- 400g mąki
- 200ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużej misce połącz mąkę z solą. Dodaj jajko i olej, a następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając całość ręką lub drewnianą łyżką. Zagnieć elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
2. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
Nadzienie:
3. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedź je i zgnieć w misce, tworząc jednolitą masę.
4. W międzyczasie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na maśle, aż będzie złocista. Dodaj przesmażoną cebulę do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego gustu.
Formowanie pierogów:
5. Nastaw duży garnek z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia.
6. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj cienki placek ciasta. Wytnij kółka o średnicy około 8-10 cm.
7. Na środek każdego kółka ciasta umieść odrobinę nadzienia ziemniaczanego.
8. Złącz brzegi ciasta, formując pierogi, i dobrze je zaklej szczelnym sklejeniem.
9. Gotuj pierogi w wrzącej wodzie przez około 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Wyjmij pierogi cedzakiem, odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak skwarki, kwaśna śmietana lub posiekana natka pietruszki.
Smacznego!